“You can’t outrun a bad diet” is een bekende uitspraak, waar veel over wordt gedebatteerd in de sportwereld. Ik kwam deze uitspraak laatst weer tegen wat mij inspireerde om hier ook over te schrijven. Om zowel sporters als niet-sporters uit te dagen en te helpen bewuster om te gaan met hun voeding.
Topsporters zijn wat betreft voeding en training uitstekende proefkonijnen. Zij proberen de nieuwste technieken en adviezen uit, fysiologische waardes worden gemeten en zij presteren op het maximale van hun kunnen. Wat wij kunnen vinden bij de topsporters kunnen wij dan weer vertalen naar recreatieve sporters en zelfs de niet-sporters. Want ook deze groepen vragen veel van hun lichaam doordat zij dagelijks presteren op hun werk, tijdens hun studie, bij hun vereniging of in de kroeg, waar zij te maken krijgen met verschillende factoren die een negatieve invloed kunnen hebben op het lichaam.
Waar topsporters regelmatig worden getest, worden recreatieve sporters dat niet. Het is bijvoorbeeld gebleken dat training geen invloed heeft op insuline gevoeligheid bij topsporters. Dat bij topsporters nog steeds hoge HOMA waardes (een index die iets zegt over de hoeveelheid insuline en glucose in het bloed) worden gevonden heeft te maken met een combinatie van een zittende levensstijl en de inname van de lege koolhydraten (pasta, rijst, brood, geraffineerde suikers). De hoge HOMA waardes staan in verband met obesitas en diabetes type II. Bij de recreanten hoor ik vaak de woorden: “ik sport, zodat ik veel kan eten” of “ik sport, zodat ik kan eten wat ik wil” met de bijbehorende gedachte dat ze het toch wel weer verbranden. Doordat veel training bij topsporters geen invloed heeft op de insuline gevoeligheid, kun je ervan uitgaan dat het bij recreanten niet beter zal worden. Het gevaar is ook vaak dat zij zich op jonge leeftijd nog fris en fit voelen, zonder dat zij de gevaren merken van alle pasta’s, broden en taartjes die worden geconsumeerd. En dat klopt ook, dit merk je nu nog niet. Net zoals bij alle jonge kinderen en jong volwassenen. Voor je 30e hoor je je zeker nog niet vermoeid of futloos te voelen. Sterker nog, je bevind je in je piekjaren betreft fitheid. En ik geloof dat je dit nog kunt uitstellen tot zeker je 40e en 50e levensjaar, maar dat hangt wel samen met wat jij eet. You can’t outrun a bad diet.
Waarom kun je dan niet al die koolhydraten zo naar binnen werken?
De gezondheidsraad adviseert 40% – 70% van jouw energie uit koolhydraten te halen (lekker vaag voor zo een belangrijk orgaan). Verder adviseren zij koolhydraatrijke producten die arm zijn aan voedingsstoffen, zoals frisdrank, koek en snoep, in beperkte mate te eten (ook lekker vaag). Verder mis ik hierin de rijst, pasta’s en broden.
Bij de grote hoeveelheden koolhydraten die worden geadviseerd, in combinatie met de lege koolhydraten, ontstaan er grote wisselingen in de bloedsuikerspiegel en een toename van de insulinelevels. Door de lage hoeveelheid glucose in het bloed, die ontstaat als reactie van je lichaam op een grote hoeveelheid glucose in het bloed (door een inname van te veel koolhydraten), ontstaat vermoeidheid en een hongerig gevoel en krijg je een grote behoefte aan…suiker! Je hersenen zijn heel afhankelijk van een gecontroleerde hoeveelheid glucose in het bloed en sturen hierbij ook je lichaam aan, wanneer de hoeveelheid glucose verandert. Als je dit niet onder controle hebt, ontstaat een uiteindelijke suikerverslaving met insulineresistentie tot gevolg. Koolhydraten worden als vet opgeslagen, vermoeidheid wordt chronisch, en eten heeft niet meer de gewenste effecten, waardoor je hongerig blijft.
Als gevolg van deze verkeerde voeding ontstaan ook immunologische problemen. Het afweersysteem wordt zwakker en de lichamelijke barrières worden doorbroken. De darm is één van die plekken waar dit veel gebeurt, met laaggradige ontstekingen (chronische, ziekmakende ontstekingen, waarbij je immuunsysteem actief blijft. Beschadigen cellen en weefsels) tot gevolg. Je immuunsysteem wordt geactiveerd en dit kost veel energie. Doordat de ontsteking chronisch is, raakt je immuunsysteem overwerkt. Dit resulteert in overmatige vermoeidheid. Hierdoor krijg jij minder behoefte om te bewegen of mensen te ontmoeten, het libido is verminderd, de eetlust verstoord en je bent gevoeliger voor pijn. Ook je lichaamssamenstelling kan veranderen, denk aan spieratrofie (afbraak van spieren) en/of een verhoogde vetopslag. En dit allemaal, door wat je eet.
Verantwoordelijk en bewust omgaan met sport en voeding
Of jij nu veel sport of helemaal niet, een verkeerd voedingspatroon heeft zijn gevolgen. Jij voelt je gezond totdat het te laat is. Voor jonge mensen die niet sporten komt dit wel eerder tot uiting dan bij recreatieve- en topsporters. Bij sporters uit een zittende levensstijl en verkeerde voeding zich vaak in een verhoogde blessuregevoeligheid. Voor zowel sporters als niet-sporters geldt dat je niet zomaar van alles kunt eten zonder bijbehorende gevolgen. Eet bewust en verantwoordelijk. Suiker is een straf en geen beloning. Laat je niet misleiden door supermarkten, de gezondheidsraad en andere instanties. Evenzo dit artikel. Denk vooral zelf na. Voor jezelf, voor het milieu en voor de toekomst.
Wij bieden onze hulp aan bij het aanpassen van jouw voedingspatroon. Laat ons hier je plan weten.