Vlees en ons klimaat

Vlees blijft een discutabel onderwerp in de politiek. Klik hier voor een stukje om jezelf in te lezen

Dat het voordelen heeft om minder vlees te eten is een feit. Helaas worden niet de juiste argumenten gebruikt en zijn ze allerminst overtuigend zoals we die terugvinden in de woorden van de Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur (RLI). Met het woord “moeten” kunnen we sowieso niet zo veel. Het geeft eigenlijk alleen maar aan dat ze zich beter voelen dan andere en misbruik willen maken van de macht die ze denken te hebben. We mogen inmiddels wel wat leiderschap verwachtten vanuit de politiek. Het is ook lekker makkelijk om gebruik te maken van klimaatdoelstellingen. Om vervolgens maar een kant van het verhaal te belichten is ook niet echt professioneel naar de mensen toe. Ik, als burger, ben wel benieuwd wat de effecten zijn van een toename van de verbouwing en transport van de zogenaamde groentes en fruit. Een forse toename van dadels uit Tunesië of Avocado’s uit Zuid- en Centraal-Amerika lijkt mij ook niet geheel milieuvriendelijk.

Wij willen de mensen overtuigen om minder vlees te eten omtrent de volgende redenen. Je eigen gezondheid, de manier waarop het op je bord terecht komt en de overheerlijke vervangers die er zijn (houd onze artikelen maar goed in de gaten)! En dan bedoel ik niet de kant-en-klare ongein in de supermarkten. Dan zijn we weer terug bij af. Supermarkten mogen van mij hun beleid ook aanzienlijk veranderen als ze serieus geven om de wereld, maar dat is een ander verhaal.

Eerst, de effecten van vlees op je gezondheid. Ons lichaam kan veel hebben, waardoor we niet snel de impact zien van slechte voeding. Het sluipt er langzaam in. Toch is het merkbaar in pijntjes die je voelt, vermoeidheid die je ervaart en oneffenheden die je ziet. De invloed van vlees op deze symptomen komen voort uit de hoge ontstekingswaarde die (met name rood) vlees veroorzaakt in je lichaam. Deze ontstekingen staan in verband met vervelende aandoeningen en een verlaagde weerstand. Verder zit in het meeste vlees, dus ook wit vlees, (dat onder andere gewoon in de supermarkt wordt verkocht) veel antibiotica en andere rotzooi. Dit kan bijdrage aan het ontstaan van een lekkende darm, waardoor schadelijke stoffen de bloedbaan in kunnen komen.

Vervolgens wil ik jullie bewust maken van het feit hoe vlees op je bord terecht komt. De meeste dieren worden onwijs slecht behandeld, gaan zelfs dood voordat het gebruikt kan worden, worden in een paar weken helemaal vol gespoten, in een transportwagentje gepropt, om de mensen maar weer lekker op hun wenken te bedienen. Volgens mij is dierenmishandeling sowieso bij wet verboden, dus ik begrijp niet dat dit niet gezien wordt als dierenmishandeling. Dieren slachten voor vlees, oke. Dieren op deze manier mishandelen om ze vervolgens op een plankje in de supermarkt te leggen en er geld aan te verdienen is schandalig. Iets met rode kaart?

Ik wil niet zeggen dat het overal zo gebeurd en dat je nooit meer vlees mag eten. Ergens neem ik maar aan dat we met biologisch vlees goed zitten. Ik wil je wel meegeven dat we eens moeten proberen om vlees eten te zien als een luxe maaltijd. Probeer wat minder vaak vlees te eten, maar dan wel biologisch. Dan is het niet erg dat het wat duurder is. Tevens krijg je geen troep meer binnen, maar wel de echte voedingswaardes die horen bij een sterk en natuurlijk gegroeid dier. En als we op deze wijze een steentje bijdrage aan het milieu dan is dat toch mooi meegenomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.